Két héttel az izraeli parlamenti választásokat megelőzően az ultraortodox Shas párt olyan kampányvideóval rukkolt elő, ami nem véletlenül keltett nagy felháborodást az izraeli társadalom széles köreiben. A Shas az etnikai kérdést feszegeti a felvételen, ami eléggé erősen oroszellenesre sikeredett.

A videón egy hagyományos zsidó esküvőt láthatunk, amint az összeadandó pár a majdani közös otthont jelképező hupa alatt áll. A vőlegénynek szemmel láthatóan színesebb a bőrszíne, mint a magas, szőke hajú menyasszonynak, aki igen erős orosz akcentussal beszéli a hébert. Kiderül, hogy a lány nem is zsidó, azonban egy faxot vár, a zsidó vallásra való szupergyors áttérésnek a tanúsítványát tartalmazva. A fax röptében meg is érkezik, a vőlegény viszont csak akkor észlel, hogy a kiválasztottja nem zsidó, amit a fiú undorral fogad.

 

Azért került az orosz nyelvű közösség a kampány célpontjába, mert a zsidó vallási törvényeknek (halaha) megfelelően jelentős részük nem számít zsidónak. Ugyanebből a közösségből kerülnek ki - nem elenyésző százalékban - az Avigdor Lieberman volt külügyminiszter által vezetett Izrael a Mi Hazánk (Yisrael Beiteinu) támogatói. A párt, amelyik a választáson a Netanyjahu által fémjelzett Likuddal közös listát indít, a zsidó vallásra való áttérés megkönnyítését szeretné elérni Izraelen belül.

A felvétel levetítése nagy megdöbbentést váltott ki, amit többek között a Központi Választási Bizottság elnökének panasza után a Shas tegnap este beszüntetett.

ovadia-yosef.jpg

Az ultraortodox zsidókat tömörítő Shas 1984-ben alakult Ovadia Yosefnek, Izrael Állam volt országos szefárd főrabbinak a vezetésével. A pártnak jelenleg 10 mandátuma van a Knesszetben, a még hatalmon levő Netanyjahu-kormányban négy minisztert állít.

A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr515009338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása