Egyesek „politikatörténeti” fordulópontként kezelik, mások valamivel visszafogottabb módon „politikai vereségnek” tekintik azon alkotmánybírósági döntést, amelyben az AB alapellenesnek ítélte a választási törvény számos pontját. A határozat következtében – jelentette be Rogán Antal - Orbán Viktor és a Fidesz vezérkara úgy döntött, hogy „2014-ben nem lesz” választási regisztráció. Ennek ellenére az ellenzéki oldal egyetlen szegmensének sincs oka örömtüzet gyújtani, ugyanis a naivitással lenne egyenlő azt gondolni, hogy a Fidesz beletörődik a számára kínos szituációba. Ebből Rogán sem csinált titkot.

Minden kétséget kizárva a Fidesz – és kedves vezetője – szokatlan pillanatokat él meg, mert egy jelentős testület cselekszik a félázsiai füttyszó ellenében. Kellemetlen érzés az ilyen, de tudni kell vele élni… illetve tudni kellene. Mégis elég egy röpke pillantást vetni a „fiatal demokraták” elmúlt 20 éves teljesítményére, és rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a párt értelmező kéziszótárjából az ellentmondás kifejezése még mindig hiányzik. 

"Az Ab döntése után is van lehetőség arra, hogy módosítsuk az alkotmányt, és az alaptörvény szövegében biztosítsuk a regisztráció alkotmányos védelmét. A kétharmados parlamenti többségnek ehhez megvan a választóktól kapott felhatalmazása (…) megvan a politikai ereje. Az erő azonban nem minden. Az ész szava és a politikai felelősségérzet ma mást kíván tőlünk."
- Rogán Antal

A Fidesz frakcióvezetője nem rejtette véka alá a párt azon szándékát, miszerint az AB akarata ellenére is bevezetnék a választási regisztrációt. Rogán szavai hallatán, ha 2014-ben nem alkalmazzák, akkor előbb (előrehozott választás?), vagy utóbb igen. A párt kellő „ereje” ugyan ma sem hiányzik, de a választások előtti „zűrzavar” elkerülendő. Ergo a regisztráció nem azért nem kerül „ma” bevezetésre, mert az AB határozata értelmében lábbal tapossa az Alaptörvényt, hanem mert szimplán a politikai erőn keresztüli alkalmazása a Fidesz pártpolitikai érdekeire negatívan hatna a közelgő választások előtt.

Ha tehát a politikai felelősségérzet „ma” mást kíván, akkor a holnap akár másképpen is alakulhat. A holnapot pedig csak a ma hatalomban levő kétharmaddal lehet felépíteni, ugyanis egy esetleges regisztráció nélküli választáson – a jelenlegi játékszabályokat és az általános közvéleményt alapul véve – a Fidesz minimum búcsút inthet a szupertöbbségnek (vele együtt az Alaptörvény óránkénti módosításának). Ebből következik tehát, hogy

  • a kormánypárt a hatalom megtartása érdekében vagy egy gyors előrehozott választással lepi meg az éppen szövetkezni kívánó ellenzéket (akár egy regisztrációval, vagy a szavazóhelyiségek radikális csökkentésével egybekötött voksoláson 2013-ban),

 vagy,

  • 2014-ben egy, a választásokat megelőző hetekig ismeretlen választási rendszerrel kell számolnunk.

Summa summarum: A Fidesz nemhogy a hatalomtól nem akar búcsúzni, de még a kétharmadot sem szándékozik leadni a következő választások után. Rogán Antal sajtótájékoztatóján az egyetlen őszinte gondolatra a sorok között lelhettünk, miszerint az erő nem boldogít, de jó, ha van.

A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr884999605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megsajnáltam Rogánt 2013.01.07. 17:45:31

Esküszöm, én megsajnáltam Rogán Antalt. A Fidesz vezérkara már másodjára húzatja le vele a klotyón az időt és pénzt nem kímélve felépített politikai karrierjét.  Vajon milyen érzés lehet az, amikor a főnök azt mondja pénteken, hogy menj be, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása