Tegnap megint egy lépéssel kerültünk közelebb a Nagy Mű beteljesedéséhez, miután a magyar Parlament kétharmados többséggel fogadta el az eredetileg Lázár János és Kósa Lajos szignójával ellátott, a választási eljárásról szóló – és a választási regisztrációt az Alaptörvénybe iktató – törvénytervezetet. A nemzeti puzzle újabb darabjával gazdagodott tehát, Orbán Viktor pedig „igazoltan” maradt távol a történelmi jelentőségű zárószavazástól. Hogyan értelmezhetjük ezt a viselkedés Orbán részéről?

A törvény, amely most már csak alkotmánymódosítás útján változtatható meg, tovább tolja a Fidesz-hengert a magyar ugaron, egyértelműen különbséget téve magyar és magyar között. Miközben a határon túli (primer) magyarok regisztrálhatnak levélben is a választásokra, az ország határain belül élő (szekunder) magyarok csak és kizárólag személyesen iratkozhatnak fel a választási névjegyzékbe. Nem hiába kerülte meg a Fidesz az alkotmányos rangba emelt törvénnyel az Alkotmánybíróságot, ugyanis annak normakontrollja két kézzel söpörte volna le azt a XV. cikkelyre hivatkozva („minden magyar egyenlő”) az Alaptörvény asztaláról.

A zárószavazást emlékezetessé tette az LMP néhány képviselőjének a tiltakozó magatartása, akik a karzatról kékcédulákkal öntötték el a Fideszes padsorokat, így emlékeztetve a kormánypárti képviselőket az 1947-ben elcsalt és kékcédulásként elhíresült választásokra. A hazai sajtóban a kékcédulás záporról elterjedt felvételekről könnyedén leolvasható egy beszédes tény, miszerint Orbán Viktor távol maradt a hatalommegőrzését célzó, számára messze nem jelentéktelen aktusról.

Mit sugall Orbán egy ilyen, szimbolikus jelentőséggel is bíró szavazás elmulasztásával?

LMP-tiltakozas1.jpg

Az mindenképpen megállapítható, hogy Orbán Viktor sunyi módon nem kíván papíron sorsközösséget vállalni saját párttársaival. A közvélemény 80%-a által elutasított választási regisztráció kérdésében nem merészel nyíltan a nyilvánosság elé lépni és azt mondani, hogy én vagyok a fasza gyerek, aki az akaratotokkal szembeszegül. A jövőben nem lehet majd neki személyesen felróni – a parlamenti szavazatokat alapul véve-, hogy megosztotta volna a magyar nemzetet kül- és belhoniakra. Sem azt, hogy közreműködött volna a választási feliratkozás legitimációjában.

Nem…

Orbán a büdös munkát párttársaira bízza, a szennyesről tudni sem akar. Ő az előre elkészített narancsbuktából képes csak enni, saját maga minek is dolgozna annak bárminemű ízesítésén? Minek mozdítani kisujját, ha a talpnyaló segédei úgyií mindent elvégeznek? Nagyon jól tudja, hogy ameddig lesznek Lázárok, Kósák, Wittnerek, Szijjártók és Rogánok, addig neki a pozíciója megingathatatlan. Amíg a vezér futballmeccseket látogat, addig segédei megágyazzák neki az autoriter vonásoktól nem mentes államot.

Nem baj fiúk, meglesz még ennek is a böjtje!

Akkor aztán bulizunk Debrecentől Hódmezővásárhelyig, Felcsúttól Budapestig. Nem is kicsit,…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr254879589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása