„A siker láthatatlan” – hangoztatta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pár napja egy előadás keretében. A sikertelenség viszont annál is inkább látható. A Moddy’s múlt heti döntésével ugyanis feltette a pontot az i-re és nyíltan felvállalta azt, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája – amely az unortodoxia mellett eredményeket is képtelen produkálni – vállalhatatlan, ezzel valódi gazdasági harcot hirdetve meg Orbán Viktor kormányával szemben. A Moddy’s döntésében benne van mindaz a düh, amelyet Orbán és társai gerjesztettek a nemzetközi gazdasági körökben 2010 májusa óta. A magyar kormány helyzete egyáltalán nem irigylésre méltó, pillanatok választják el a bukástól.

bóvli.jpg

Szögezzük le mindenek előtt, hogy a magyar gazdaság állapota 15 éves mélyponton található. Befektetésre nem ajánlott területként utoljára 1996-ban tekintettek Magyarországra. A kiszámíthatatlan, unortodox intézkedések mellett a kormány amatőrizmusa és megbízhatatlansága következtében sikerült magára – és az országra – haragítani a pénzügyi köröket. A példátlanul magas bankadó, az energiaszektorra kivetett különadó, a bankok nagy mértékű veszteségeit előidéző végtörlesztés, illetve az ÁFA megemelése olyan intézkedések, amik valójában a gazdasági növekedés beindítását gátolják. Mindennek a tetejére az Orbán-kormány a „török kártyát” próbálta meg kijátszani az IMF-fel szimulált tárgyalásokkal. Amit a Standard & Poor's még megspórolt, azt a Moody’s már nem bocsájtotta meg.

A politika felől megközelítve a dolgot leszögezhetjük, hogy az Orbán-kormány körüli levegő elfogyott. Felettébb balul sült el az a matolcsyzmus által fémjelzett gazdaságpolitika, amivel a magyar kormánypárt próbálkozott. Mondhatnánk úgy is, hogy a szabadságharcot – ami rengeteg anyagi kárral jár úgy rövid-, mint közép- és hosszútávon - elfojtották…

Orbán politikai karrierjének legnehezebb döntése előtt áll. Maga sem gondolta, hogy a tavalyi kétharmados győzelmet követően ilyen gyorsan ilyen mértékben megváltozik körülötte a gazdasági környezet. Különben maga sem kért volna 19-re lapot.

De megtette, mert mindent vinni akart.

Most azonban már kimondható, hogy a bukását is ez fogja előidézni. A felelőtlen, ígérgetésektől teljes 8 ellenzéki év során Orbán Viktor a realitástól oly mértékben eltávolodott, ahonnan már nincsen visszaút. Nincs az a politika, ami ezt a fajta teljesítményt helyrehozná.

De hogyan tovább?

A magyar kormánynak azonnal le kell ülnie tárgyalni az IMF-fel és a kommunikációs „védőhálót” feladva hitelt kell felvennie a „hárombetűs intézménytől”. Ez az egyetlen járható út, amely kivezetheti a zsákutcába vezényelt magyar gazdaságot. A másfél éves szabadságharc elvesztésének beismerése különösen fájó momentum lesz, de a közérdeket szem előtt tartva ennek minél korábban meg kell történnie. Az IMF segítsége nélkül ugyanis az ország heteken-hónapokon belül fizetésképtelen lesz, ami pedig előre nem megjósolható politikai, gazdasági és társadalmi következményekkel jár.

Itt jön a bibi…


A bejegyzés végét elolvashatja a következő címen:

http://granadinho1.nolblog.hu/archives/2011/11/25/A_sikertelenseg_lathato_az_Orban-kormany_vegnapjai/

A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr63420343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása