A Fidesz propagandaosztálya nincs könnyű helyzetben, ugyanis a párt vezetése nem ismer korlátokat a látványosan radikális politikai és gazdasági fordulatok terén. Miután a kormánypártnak a Békemenet névvel fémjelzett gigarendezvénnyel sikerült „történelmi” méretű tömegeket megmozdítania, - ahol a felvonulók a Nem leszünk gyarmat c. felirat alatt Orbán Viktorért, az ország szuverenitásáért, a magyar gazdasági szabadságharcért és a globális tőkével szemben vonultak utcára – Orbán Viktor az elsők között írta alá az EU új pénzügyi együttműködését megalapító okiratát. Hova lett a nemzeti függetlenség? Mit jelent ez a Békemeneten vonulók „százezrek” számára? Mi következik ebből?

Azt hiszem, hogy leírhatjuk: Orbán Viktor Brüsszelben szembeköpte a Békemenet mottóját, célkitűzéseit, a részvevők akaratát. Békétlenül viselkedett az ő érte békésen rajongókkal. Egy héttel a Bayer Zsolt, Bencsik András és Széles Gábor által levezényelt, már-már a legkeményebb kommunista időket felelevenítő felvonulás után, a tüntetést kiváltó személy elfordult a vele szimpatizálók követeléseitől.

orbán-office.jpg

A döntés következtében a kormány propagandisztikus gépezete már be is indult, a miniszterelnök honlapján többek között ez olvasható:

„Gazdaságpolitikai váltás figyelhető meg az Európai Unióban, és ennek jegyében előtérbe kerül a növekedés ösztönzése, a munkahelyteremtés - állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek értekezletét követő sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor értékelése szerint ez a váltás Magyarország számára kedvező, és növeli annak az esélyét, hogy a magyar gazdaság a nehéz idei első fél év után a második fél évben gyorsabb növekedési pályára állhat.

A miniszterelnök megjegyezte: az unió gazdaságpolitikai irányváltása már érzékelhető volt annak nyomán is, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank új elnöke elődjétől eltérő monetáris politikát folytat, olyat, ami segíthet a nehézségekkel küzdő Olaszországnak és Spanyolországnak.”

A közlemény arra enged következtetni, hogy az EU most alkalmazza a spanyolviaszt, amelyet valójában Orbán Viktor és kormánya találtak fel. A nálunk már rég bevált recept alkalmazása – a növekedés ösztönzése és a munkahelyteremtés - eddig európai színtéren ismeretlen volt, de a jó mentorra mindig hallgatnak…

A kormányzati kommünikéből az is kiderül, hogy az Európai Központi Bank élén történt váltással Európa ismét felvirágozhat - természetesen Magyarországot is beleértve. A Békemeneten vonulóknak valószínűleg mindegy, hogy az EKB élén Jean-Claude Trichet vagy Mario Draghi ül, a sors iróniáját mégiscsak az adja, hogy a magyar kormányfő a Goldman Sachs korábbi alelnökét magasztalja az egekbe. Ha még ezt is tudnák a békemenetesek…

Demokrata és européer szemszögből nézve üdvözlendő és támogatandó a miniszterelnök álláspontja. Választói perspektívából figyelve az eseményeket kirajzolódik a magyar gazdasági szabadságharc tarthatatlansága és értelmetlensége, ami még jobban fényt vet az általa okozott súlyos károkra. 

orbán-bálvány.jpg

Orbán a szorosabb pénzügyi unió támogatásával tovább erodálja saját tekintélyét, presztízsét és támogatottságát a nem kis méreteket öltő legradikálisabb Fidesz-szimpatizánsok között. Nem ördögtől való a gondolat, miszerint a radikalizmusra leginkább hajazó szavazók elfordulhatnak a Fidesztől és a politikai palettán tőlük még inkább jobbra elhelyezkedő Jobbik már eddig is népes táborához csatlakozhatnak.

Summa summarum: Orbán Viktor veszélyes játékba kezdett a gazdasági szabadságharc meghirdetésével. Az átgondolatlan hazardírozásnak a negatív gazdasági hatások mellett komoly politikai következményei is lehetnek a Fideszre nézve és katasztrofális hatásai az ország egészére. Azon jobboldali fanatikusok tömege, akik még mindig a Fidesz mellett állnak ki, könnyedén szakíthatnak a párttal és a számukra vállalhatóbb szélsőjobboldali radikalizmus útjára léphetnek.


A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr313994659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása