Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöld frakciójának vezetője egy hónappal ezelőtt Orbán Viktor EP-szereplése alkalmával a magyar miniszterelnököt Hugo Chavez venezuelai elnökkel hasonlította össze. A kritikus szavak hallatán, nevetséges módon még Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő is mindennemű nézetkülönbségét félredobva állt ki a magyar vezető mellett és vette védelmébe őt. Az Egerbe kihelyezett Fidesz-frakcióülésen Orbán olyan beszédet tartott, ami a legkisebb kétséget is eloszlatta az európai zöld politikus kritikáját illetően, és eddig egy kevésbé ismert tényre világított rá.

Orbán Viktor egy ellene irányuló, „három lábon álló puccskísérletet” vizionált, amelyben a titkosszolgálati és a diplomácia szálak mellett fontos szerep jut a nemzetközi médiának is. A CNN amerikai hírcsatornát is részben felelőssé téve a történtekért Orbán két dolgot árul el nekünk beszédével.

 Először is folytatódik a külföld irányába zúdított magyar sallerözön. Az egri beszéd által útnak indított kokik címzettje jelen esetben nem Brüsszel és nem is Moszkva, hanem Washington, Hillary Clinton és az amerikai külügy. Orbán szerint méltán szolgáltak rá az amerikai illetékesek, akik az utóbbi időben többször – személyesen és démarche-on keresztül is - figyelmeztették a magyar kormányt a demokratikus elvektől és szokásoktól eltérő viselkedésmódra.


Tény és való, hogy a magyar kormányfő (még) nem cselekszik olyan direkt módon az amerikai kormányzattal szemben, mint Hugo Chávez a „yankee” szónak a használatakor. A CNN-re való utalással a saját tábornak küldött üzenetet ennek ellenére nehezen lehetne más kicsengéssel értelmezni.


A másik üzenete az Egerben elhangzott Orbán beszédnek az, hogy a Fideszen belül finoman szólva is mozgolódás és pozícionálás indulhatott el. Az elmúlt hónapok sorozatos politikai és kommunikációs bakijai következtében nem elképzelhetetlen, hogy egy kisebb-nagyobb csoport a főiránnyal szemben foglal állást. A külvilág számára eddig még ismeretlen ellenállók léte az orbáni szavak hallatán egyre bizonyosabb és nyilvánvalóan veszélyt jelenthet a fideszes kétharmadra. Nem hiába jelentette ki Orbán, miszerint „el kell dönteni, hogy ki melyik párt tagja, melyik oldalon áll”.

Orbán tiszta vizet akar önteni a pohárba és semmit sem bíz a véletlenre. Egy olyan pártot akar létrehozni, ahol minden mandátumot szerzett képviselőt a háta mögött tudhat, és nem létezik egyetlen Brutus sem.

A jelenlegi helyzetben azonban kijelenthető, hogy van/nak Brutus/ok a párton belül, mert a vezér nyugtalan és aggodalmának hangot is ad. Az Hugo Chávez által képviselt populizmus és demokrácia-felfogás ezek szerint a Fideszen belül is kisebb-nagyobb megütközést vált ki.


Et tu, mi fili, Brute?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr954090338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása