Miután nyilvánosságra került, hogy az Orbán-kormány a felsőoktatásban az államilag finanszírozott helyek számát 10.000 főre redukálja, nagy felzúdúlás következett be a magyar társadalomban, a hírportálokon, és a blogger közösségek berkein belül is. Maga a hír nem meglepetés azoknak, akik év(tized)ek óta hangoztatják, hogy Orbán Viktor és csapata nem több mint egy felelőtlen és szélhámos banda. Ébresztő (!) lehet ez azoknak, akik ezt még mindig nem vették észre. Mi áll ennek a döntésnek az elfogadása hátterében? Mi a valós célja a tandíj bevezetésével Orbán Viktornak és a Fidesznek?

Miután a Fidesz-klánnak sikerült a legfontosabb politikai- gazdasági- kulturális pozíciókat az arra alkalmas személyekkel feltöltenie, az államot a saját arculatára formáznia, elkezdődött a magyar társadalom átalakítása, amiben ellenvéleménynek nagyobb dimenzióban helye nincsen. A kritikusok sokasága persona non grata besorolás alá került az orbáni államban. Orbán legszívesebben megszabadulna minden egyes ellenzőjétől, de a 2012-es Magyarországon – az Európai Uniós tagsági kötelességeknek megfelelően - egy csapásra ez nem lehetséges.

tandíj-2.jpgA Fidesz-közeli HÖOK kampánya a 2008-as szociális népszavazás előtt

Hát akkor kell egy olyan rendszer – a jelenlegi uniós szabályokat alapul véve -, ami lényegében megegyezik a kritikától mentes szisztémával, és ami hosszútávon mégiscsak létrehoz egy ellenvéleménytől mentes övezetet.

Egy antidemokratikus rendszer, ha teheti, megszabadul az ellenvéleményt formálók jelentős részétől, így hárítva el az állami berendezkedésre leskelődő kihívást, a konkurens vélemények által képzett veszélyt. Az orbáni hatalom pedig ennek a tézisnek a tökéletes példaképe. A kormány oktatáspolitikája mellett elég megfigyelnünk a szociális- és foglalkoztatáspolitikát, ami egyértelműen az anyagilag legtehetősebbeket favorizálja, a financiálisan gyengébbeket pedig teljes mértékben kitaszítja.

A bevezetésre kerülő tandíj valódi lényege pedig nem más, mint a jövő Magyarországát vezető elit saját ideológia alapokon való kiképzése, és az ellenvéleményt képviselő diákoktól – akik a későbbiekben a legkisebb veszélyforrást is képezhetnék az államapparátusra– való megszabadulás. Azon diákok, akik a konzervatív, orbáni értékrendtől bármi módon is eltérnek, távozhatnak.

„Tessék, el lehet menni.” – Szóban nincsen mersze Orbánnak mindezt kinyilvánítani, de lényegében ajtót nyitott a liberális, baloldali ideológiát képviselő tanulók táborának. Fizethetnek tandíjat Münchenben, Londonban, Madridban, vagy akár tanulhatnak ingyért Bécsben, ezeken a helyeken, szabadon elmondhatják véleményüket, de itt nekem ne szennyezzék a levegőt – hangzik az orbáni filozófia.

Orbán Viktor elkezdte a magyar társadalom kritikusok tízezreitől való megtisztítását. Ez a kritikusi tisztogatás pedig nem csak a jelenre szól, hanem egy jól kidolgozott terv alapján évtizedekre. Ami pedig garantálni fogja a Fidesz és Orbán hatalmának hosszantartó mivoltát.

Orbán ezzel a lépéssel kétséget nem hagyva a magyar nemzet jelenlegi és jövőbeli boldogulása ellen tesz. Nagy számban üldözi el a jövő Magyarországának képzett rétegét - leendő orvosokat, ügyvédeket, közgazdászokat -, megfosztva ettől az országot a valódi felemelkedés lehetőségétől. A magyar történelem során már láttunk hasonló húzásokat. A történelem pedig…

A bejegyzés trackback címe:

https://granadinho.blog.hu/api/trackback/id/tr624952062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány dicséretére érdemes tervezetek és határozatok 2012.12.07. 11:24:47

Nem ez az első eset, hogy a második Orbán kormány megvalósítani látszik Gyurcsány Ferenc néhány évvel ezelőtti elképzeléseit. Most éppen a felsőoktatás fizetőssé tétele van napirenden. A felsőoktatásban alkalmazott tandíj elvével lehet vitatkozni, az v...

Trackback: 24 milliós tandíjtartozást vihet magával a sírba Orbán Viktor 2012.12.07. 10:28:25

Alsó hangon 10,7 millióval tartozik majd a magyaroknak nyugdíjba vonulásakor a sose használt, ingyen szerzett diplomájáért Orbán Viktor, ami 85 éves korára közel 24 millió forintra duzzad. Ez persze csak afféle “erkölcsi” tartozás, egy gond...

Trackback: A felsőoktatásban is eljön az utasításos rendszer? 2012.12.07. 10:27:16

Kormányunk új szlogeneket vetett be a tandíj védelmében: "nagyobb felelősségvállalás", "minőségjavítás", "piac igényeinek figyelembevétele" - pedig az egész nem más, mint annak elmaszatolása, hogy a hatalom egy fillért sem óhajt költeni az új generáció...

Trackback: Orbán megint utcára vinné a randalírozó fideszes kemény magot 2012.12.07. 10:22:29

Remegnek az idegtől, ő meg a Habony, hogy a végsőkig hergeljék, és törni-zúzni vigyék a fanatizált híveket. Csak hát milyen lenne egy saját maguk szervezte kormánypárti tüntetés, amin a Kedves Vezető egészségére Molotov-koktéllal koccintanak? Abszurd l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mim 2012.12.07. 11:27:37

Orbánt kb 1 évre előre érdekli érintőlegesen a gazdaság mint téma. Bár ez így ilyen formában nem igaz. Őt a költségvetés érdekli 1 évre előre. Körülbelül. Közép és hosszú távú pénzügyi elképzelése, vagy víziója nincs.
Közép- ill. hosszútávú terei a szavazóbázis növelésére és megtartására fókuszálnak. Ezt két fél képpen érheti el:
#1: olyan életteret teremt ami jobb, vagy belátható időn belül jobb életszinvonalat biztosít.
#2: kiírtja ill. ellehetetleníti minden ellenfelét, így ideológiai oladlon túlharsogja, vagy lényegében megszünteti a veszélyt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a kettes verziót részesíti előnyben.

Működését tekintve a lakásmaffiához hasonló. Miután beeteti a célpontot, egy gyors aláírással a valójában pont az ilyen taktikák akadályozására létrhozott szabályokból és törvényekből készít védelmi rendszert.
Mint egy vírus, ami magát a szervezetet fordítja maga ellen, annak saját erőforrásait felhasználva, de sosem annak érdekében terjed és szaporodik.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.07. 11:27:45

@Flúgatlan:

Ezek szimplán elmebetegek.

Vagy tényleg elmekórtani paranoid képzelgés súlyos esete éll fent ezeknél, vagy az MSZP fizet nekik, hogy itt rettegjenek, és vadabbnál vadabb baromságokkal szórakoztassák egymást.

Más variáció nincs. 70 IQ felett ezeket senki nem szopja be.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2012.12.07. 11:30:04

@szemtanú: Akkor ostobát fogok kérdezni: nem azért dolgozunk, hogy a gyerekeinknek jobb legyen és ne kelljen ugyanazokon a nehézségeken végigmenniük, mint nekünk?

Fő a jó memória 2012.12.07. 11:30:10

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Amikor életed szerelme, Orbán Viktor olyanokat beszélt, hogy idézem "A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik." akkor rá ugye véletlenül se mondtad, hogy elmebeteg?

Rive 2012.12.07. 11:30:11

@tonypek: Ja, tényleg előre lehet látni.

Szóval akkor az idősek meg a sok munkanélküli (meg a többi) talán lesz szives legközelebb felelősen választani - és utólag nem nyígni a következményeken.

Wallstreetbull 2012.12.07. 11:37:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Orbán nem konzervatív. Ne terjesszük ezt a mítoszt"

Több féle konzervatív van. Orbán természetesen nem egy Helmut Kohl, nem egy Margeret Thatcher formátumú konzervatívizmus, hanem egy ásatag, félázsiai, autokrata konzervativizmus képviselője.
Mint helyettese Semjén Zsóti, aki Mick Jaggert az ördögnek tartja, és nem tréfából ! :) kepviselofunky.blog.hu/2012/11/20/semjen_nem_lopott_a_rolling_stonestol

"Hogyan lehet elérni, hogy a tízezerbe csak Orbán hívei kerüljenek be?"

A kérdés rossz. Nem azt kell elérnie a Fidesz-klánnak. hogy a tízer nemfizetős helyre a híveik kerüljenek, hanem azt, hogy akik a társadalmi (hatalmi, gazdasági, szociológiai) folyamatokat átlátják majd (jogászok, közgazdások, társadalomkutatók), s aki ezáltal terjeszthetik majd, hogy a Fidesz-klán a Rákosi-klán óta a legkártékonyabb paraziták az államhatalom élén, azok csak súlyos pénzekért szerezhessenek diplomát. Ezzel az Orbán rezsin több legyet üthet egycsapásra:
Egyrészt kevesebben választják ezeket a pályákat, másrészt a szegénysorúak tehetséges gyerekei más pályára mennek, miáltal az ezen a szakokon végzők kevéssé tehetségesek, és tehetős családból való származásuk miatt a társadalmi problémákra, az elnyomásra kevésbé fogékonyak lesznek !

Ki van ez találva ! A költségvetési hiány leszorításának kényszere csak blabla ebben az esetben (lásd diákhitel kamttámogatás) !

tonypek 2012.12.07. 11:38:33

@Rive: Aha, 10%os gáz- és áramdíj csökkentés nem erre ösztökéli majd a választókat. A nyugdíjast nem érinti a tandíj, legalábbis nem megy közvetlenül a saját bőrére. A rezsit azonnal érzékeli. Ott fojtatjuk ahol 2002-ben kezdtük.

wip 2012.12.07. 11:38:51

23 éve állítom, írom, mondom, hogy a zorbán egy elmeháborodott mocskos hazaáruló gazember, egy vlach rezidens.A kondájával arra törekszik, hogy a Magyarországot lenyúlja és tönkretegye! Nem értem, hogy komoly politikai és gazdasági szakemberek, akik mellette és ellene vannak, ezt miért nem akarják, vagy nem merik nyilvánosságra hozni?
Hiányolom a baloldali összefogást. Nagyon szétforgácsolódtak-szétforgácsolódnak a baloldal erői, és akár tetszik egyeseknek, akár nem, hiányolom az igazi kommunistákat a baloldalról! Sajnos, mióta KÁDÁR JÁNOS meghalt, azóta nincs létbiztonságunk!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.07. 11:40:11

Ez mennyire igaz.

A tanulatlan szavazó a jó fidesz szavazó!

G.I.J. 2012.12.07. 11:40:47

"A felvilágosító ellenzés hasznát senki nem tagadhatja. Hogy tudja meg az ember még alacsonyabb helyzetben is az igazat, ha mindenki minden szavát igenli? S hát még magasabb lépcsőn mint tanulhatja ki a dolgok igaz állapotját, ha hiedelmiben soha tagadóra nem lel? S ugyan hogy cselekedhetne józanul a dolgok mibenlétének valódi ismerete nélkül?"
Széchenyi István

wip 2012.12.07. 11:41:11

@tonypek: "Ott fojtatjuk?" A nyugdíjast lehet, hogy nem érinti a tandíj, de a gyermekét, unokáját igen! Amióta nem a nyugdíjast támogatják, hanem a nyugdíjas támogat, erre is kell gondolni!

Radio Silicon 2012.12.07. 11:44:18

1. A tandíj sajnos egy nemzetközi trend része, ami ide is begyűrűzött. A megnövekedett globális mobilitás miatt, az államok nem tartják jövedelmezőnek az ingyenes felsőoktatást. Ez olyan, mint mikor bemész a vendéglőbe, és fizetés nélkül távozol. Most rögtön kell fizetni.
2. Úgy láttam a hírekben, hogy az ingyenes helyeket ugyan csökkentették, de növelték a kedvezményes költségtérítéses helyek számát.
3. Eddig is a tehetősebbek jártak egyetemere, mert általában a tehetősebb családok ösztönzik tanulásra a gyermekeiket. Így eddig a szegényebbek adójából finanszírozták a gazdagabbak egyetemi tanulmányait. Most ez máshogy lesz. A tehetséges gyerek továbbra is sok támogatásban fog részesülni.

szemtanú 2012.12.07. 11:47:26

@Forgács W. András: De, igen. Csak az a kérdés a mi munkánk mennyire része az egésznek?

wip 2012.12.07. 11:47:43

@Wallstreetbull: Már elnézést kérek, akár tetszik akár nem, a Rákosi-érában újjáépült az ország,Marshall-terv nélkül! Nem volt könnyű, de a munkások nem nyomorogtak, nem éheztek /igaz,erre elvették a kulákoktól a kaját/, és építkeztek az emberek utána is! A Horthy-dinasztiában is csak a lumpenproletárok meg a zsírosparasztok éltek jól, azokból meg a gyermekeikből lettek a vitézek, a Horthy-klán talpnyalói!

Eino81 2012.12.07. 11:49:02

@Farkantoán Chatpartner: "majd a papírral kisuttyan nyugatra."
Hát, én egy évig keresgéltem otthon munkát, de valamiért egy rendes, szorgalmas, 5-7 nyelven beszélő egyén nem kellett senkinek, így megelégeltem, és kijöttem külföldre. Orbán várhatja, hogy 2018-ban majd visszamegyünk, a faszt... Itt megbecsülnek, megfizetnek, miért mennék haza?

Wallstreetbull 2012.12.07. 11:51:04

@wip: Jól beszélsz ! Remélem pofára fog esni ez a tróger, kalandor Orbán-klán, hiszen zombijaik elfelejtik, hogy a nyugdíjasnak gyerekei, unokái is vannak !

Sok nyugdíjast ismerek, akik úgy szemlélik a világot, hogy "Én már éltem eleget, ha muszáj, megleszek majd kenyéren és vízen is, de hogy még a gyerekeim, sőt az unokáim is egyszerre sz*rabbul élnek, és még a jövöjét is elveszik, az már nekem is sok !"

El periodista 2012.12.07. 12:00:12

Nyilvánvaló cél ez. A bölcsész- és jogászképzés éppúgy léhűtőket termel a logikájuk szerint. Saját ellenzékiségét igyekszik jóelőre elhallgattatni. Pontosan tudja, mit csinál, hiszen ebből a közegből bújt elő ő is és bandája is. Mondjuk paradox, hogy olyan irányít embereket, aki maga sosem mérette meg magát mondjuk a versenyszférában, ahol nem a papír számít, hanem a valódi tudás. De ezt már ezren kivesézték mások is.
Az, hogy miként garantálják, már fentebb leírták. Ráadásul a listázás már általámnos iskolában elkezdődik - ki megy hittanra (a kereszténység, de csak az, kurva fontos ám!), s ki "egyszerű" erkölcstanra. Nos, elárulom neked, az utóbbiak eleve hátránnyal indulnak. Gyomorforgató, de mi meg végignézzük.
Pedig soknan pofázzuk régóta, hogy ezt a csapatot nem szabad a húsosfazék közelébe engedni (ez Fodor távozásával vált nyilvánvalóvá még annó, de legkésőbb az első kormányzásuk idején). Csakhát az átkos nyolc év alatt éppen felnőtté (értsd: szavazóképessé) vált egy olyan nemzedék, aki mondjuk az első regnálásuk idején 10-12 éves volt, s rohadtul nem vágta, mi a helyzet. Kitől tanulta volna meg? Savazott agyú szüleitől, akik mondjuk helyzetben voltak?

Sir Galahad 2012.12.07. 12:07:22

Tegnap hallottam a részleteket arról, ami ellen itt megy a hörgés. GSZA azt mondta, egyetlen diáknak sem kell egyetlen fillért sem fizetnie a tanulmányai idején. Aki nem fér be az államilag finanszírozott keretbe, a diákhitel igénybevételével állja a költségeket. Ha az illető állami céghez kerül, ennek törlesztését az állam kompletten átvállalja. Ha magáncéghez, az komoly adókedvezményt kap, ha átvállalja. Ha mégsem, az illetőnek 35 éves korától saját erőből kell törlesztenie a jövedelme maximum 4 (!) százalékával. Igen, elég riasztóan hangzik, hogy tandíj... az előző kormány úgy akarta bevezetni, hogy semmilyen segítséget nem adott a törlesztéshez, de most nem erről van szó. Komolyan kérdezem: így, a részletek ismeretében is annyira borzasztó dolog ez? Én ezt csak egy esetben érzem: ha az illető a diploma után munkanélküli lesz. De már bocsánat, ennyi felelősséget vállaljon már az ember, amikor dönt a továbbtanulás irányáról... Szóval?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.07. 12:08:21

TANTAN

Jó pap mindig holtig tanul,
Attól marad friss az elme
S nem hánykódik álmatlanul
Üres fejjel őkegyelme.

Rossz papnak meg rest az agya,
Tanulás helyett is felejt.
Nem a kezdetektől gyagya,
Idő múltán lesz csak selejt.

Butasága fertőz, pusztít,
Rombol tanárt s egyetemet.
Bús düledéket gyárt, husztit,
S romhalmaza jövőt temet.

Jó pap hat, alkot, gyarapít,
S tanít végre jó emberül
Humánt, reált, no meg a π-t,
És a haza fényre derül.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/12/tantan.html

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 12:09:58

@Radio Silicon:

Az 1. pontban megfogalmazott véleményeddel egyetértek. Kell tandíj. A kérdés a hogyanon és mértéken van.

2. pontod.

Igen, több lesz a részképzés, de ez is röghözkötő lesz.
A kérdés továbbra is ez: jó ez az rány és milyen a karok és szakok közötti megoszlása?
Írtam már: focistadionok 100 Mrd-ja nem fáj az államnak?

Viszont a 3. pontoddal nem értek egyet teljesen:

"Eddig is a tehetősebbek jártak egyetemere, mert általában a tehetősebb családok ösztönzik tanulásra a gyermekeiket. Így eddig a szegényebbek adójából finanszírozták a gazdagabbak egyetemi tanulmányait. Most ez máshogy lesz. A tehetséges gyerek továbbra is sok támogatásban fog részesülni."

Ha valóban a szegényebbek gyerekei vannak az egyetemeken arányaiban kisebbségben akkor viszont az ő gyerekeik vannak a szakmunkásképzőkben túlsúlyban. Ismerek gázszerelőt, aki igen jól keres és rengeteg olyan szakmunkás van , aki szintén külföldre ment dolgozni - őt nem köti továbbra sem röghöz semmi. Ez azért érdekes - miért csak az értelmiséget akarja röghöz kötni az állam???

A tehetséges gyerek továbbra is sok támogatásban fog részesülni? No igen, de röghöz is kötik, és többmilliós tartozással fut neki az életnek. Külföldre csak korlátozottan mehet, itthon pedig sokkal rosszabb a bér. Akit nem kötnek röghöz, az meg tehetősebb (jogász, közgazdász képzés), ergo ide szegényebb kölöknek nem sok esélye van menni, ergo itt a csóróbbak vannak erősen korlátozva. Vagy: diákhitel, ami a kamattámogatás miatt szintén állami pénzt emészt fel, ergo kissé fals a spórolós logika.

Sok hiba van ebben, azt hiszem.

Jenyei 2012.12.07. 12:11:46

@Fő a jó memória: Ezt egy másik Orbán mondta, egy másik korban. Most meg most van, világos?

campobaszo 2012.12.07. 12:12:20

@Radio Silicon: "The University of Bergen is a public institution and therefore does not charge tuition fees. This applies both to Norwegian and international students." - A nem létező norvég orvos képzés egyeteme.Az sincs persze ingyen,mert van szemeszter-díj.82 dollár.18 ezer forint/félév.

A "kedvezményes" helyek most sem keltek el,pedig 5 ezer volt csak,hogy lesz igény akkor 30 ezerre.

"Így eddig a szegényebbek adójából finanszírozták a gazdagabbak egyetemi tanulmányait. Most ez máshogy lesz.A tehetséges gyerek továbbra is sok támogatásban fog részesülni. "

Máshogy bizony,mert be sem fog jutni a szegény családból érkező.

VacakBlogHu 2012.12.07. 12:15:44

@hardw: Nem azt mondtam, hogy ez vagy az egyáltalán nem kell. Hanem azt, hogy van amiből túl sok van és az olyannak a képzését nem baj ha nem támogatják. Viszont ha valaki még is olyat akar tanulni ami nem kell, akkor tehesse meg, de perkáljon érte. Lila gőzöm sincs róla, hány db ügyvédi poszt van finanszírozott és mennyi nem. De az írás sem erről szólt. Legalább is az én olvasatomban.

Wallstreetbull 2012.12.07. 12:19:38

@wip: A Rákosi korszak a voluntarizmus korszaka volt, amikor egy szűk kör kezében volt a tényleges hatalom, és e szűk kör - ellentmondást nem tűrve, kompromisszumot nem kötve, független szakemberekre nem hallgatva - döntötte el víziói alapján, mi a jó az országnak -
óriási, máig ható károkat okozva, mely fokozta lemaradásunkat a Nyugattal szemben !

Ennyiben Orbán-klán a Rákosi-klán reinkarnációja.

Radio Silicon 2012.12.07. 12:23:28

@campobaszo: "The University of Bergen" nyilván nem árulok el avval újdonságot, hogy ha Magyarország is olyan olajbevételekre tehetne szert, mint Norvégia, akkor most nem rugóznánk ezen a témán.

Wallstreetbull 2012.12.07. 12:26:08

@Sir Galahad: "az előző kormány úgy akarta bevezetni, hogy semmilyen segítséget nem adott a törlesztéshez"

A jelenlegi kormányerőnek nem az volt a baja, hogy az előző kormány nem adott semmilyen segítséget a tandíj kifizetéséhez, hanem eleve a tandíjat mint ELV-et támadta, nemzethalál vízióját hörögve, és dobta ki az EGÉSZET.

Arra, hogy a fizetés max. 4 %-a a törlesztés, tudsz egy linket ?
És mi van, ha nem kap munkát ? Merthogy amilyen lejtőn van az ország, ma már ez a legvalószínűbb szcenárió !

fizetekmegegysort 2012.12.07. 12:27:09

@Sir Galahad: A diákhitel kamattámogatása irdatlan pénzeket emészt fel néhány év múlva az adónkból. Már ezért felesleges az egész cécó.
Az említett törvények még sehol. Ha a közig kifizeti a hitelt, miből teszi? Az adónkból.
Másrészt Viktor ígért már fűt -fát, lásd egyéni nyugdíj számla. Az sincs. Miért lenne igaz az átvállalàs és az adókedvezmény? És ha igaz, hány mp alatt lehet semmissé tenni a kétharmaddal? Ki hisz a hetente Alkotmányt módosító bagázs bármelyik törvényében annyira, hogy 5 évre eladósítja magát több millára és így kezdje az életét?
És végül: 2 hónappal a felvételi előtt ezt tenni pofátlanság. Hirdesse ki 2 évre előre, hogy fel tudjon készülni a felvételiző. Sok család kidobott egy csomó pénzt az ablakon, mert évek óta toljàk a gyereknek a különórákat, erre kiderül, hogy pl olasz szakos bölcsész képzés csak pénzért lesz. Azt meg nem tudják fizetni.

campobaszo 2012.12.07. 12:29:24

@Sir Galahad: Tényleg megmondta a girószsász,hogy a helyek 80%-os csökkentésével növelik az egyetemre bejutók számat.Világos!Maga még elhisz bármit,amit a kormány mond?Két éve népszavazást tartottak a tandíj ellen.Az állam majd átvállalja a tandíjat?Melyik állam?Amelyik egy hónapja 7 milliárdot vont el az egyetemektől egyik pillanatról a másikra,miközben 200 milliárdért államosítja az E-ont és 90 milliárdba kerülő (átlag fogyasztónak havi 2-3 ezer forintos) rezsi csökkentéssel próbál szavazatokat vásárolni?Adókedvezményt kapnak a magáncégek?Melyik cégek?Az ilyen-olyan büntető adókkal sújtott,"profitot hajhászó" vállalkozások?Magáncégek?Orrba-szájba államosítanak,ha rajtuk múlik,nem marad itt egy sem.

dr. Wilbur Swain 2012.12.07. 12:32:51

@Sir Galahad: figyelem, ön észérveket használt egy demagóg, buta blogon

érdekelnek itt valakit a részletek? az a lényeg, hogy a baltásorbánt megint lehet szidni

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.12.07. 12:34:24

@Farkantoán Chatpartner: forditva ulsz a dakota lovon, kispajtas..
az allam versenyezzen az adomert, vagy elmehet a picsaba, fizetem annak az allamnak, amelyik megerdemli.

tessek olyan allamot csinalni, ahonnan nem menekulnek az adofizetok. kicsit, szerenyet, szolgalatkeszet, atlathatot...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.12.07. 12:37:10

@dr. Wilbur Swain: a hazugsag es demagogia csak fideszisztanban es orbanlandban szamit ervnek..

az meg egyre kisebb es kisebb....:-)

Csetepaté márki 2012.12.07. 12:39:08

"A bevezetésre kerülő tandíj valódi lényege pedig nem más, mint a jövő Magyarországát vezető elit saját ideológia alapokon való kiképzése, és az ellenvéleményt képviselő diákoktól – akik a későbbiekben a legkisebb veszélyforrást is képezhetnék az államapparátusra– való megszabadulás."

Hät igen, a tandij. Vegyük az USA-t.
Következtetes: USA=Eszak-Korea
Nem kellene felszolitani az USA-t, hogy hagyjon fel a diktaturäval?

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 12:42:56

@dr. Wilbur Swain:

A tandíjjal nincs gond, valamit valóban kezdeni kell a felsőoktatással.

A probléma:
2008, tandíj: nemzethalál
2012, tandíj: igen, és 1/3-ára vágott állami finanszorázú hely.
Melyik a hazugság?

Közben meg: stadionok, rossz gazdpol, pazarló állami apparátus, etc...pont azért bajos mindez, mert nincs olajvagyounk.
Spórolni kellene és ésszel tolni a pénzt az oktatásba, mert nyersanyagkincs és szétvert mezőgazdaság híján ez az egyetlen kitörési pont maradt nekünk, magyaroknak.

Amit GSZA mond, azt pedig kérem, tessék fenntartással kezelni. Tapasztalat szerint.

dr. Wilbur Swain 2012.12.07. 12:46:01

@De hol van Columbo felesége?:
persze, ezek valós problémák, erre nem is nagyon kapunk választ
azt viszont naivság feltételezni, hogy valaki ugyanúgy politizál ellenzékből és kormányon is

campobaszo 2012.12.07. 12:46:13

@Radio Silicon: Többen érveltek azzal,hogy ne képezzünk mi magyarok orvosokat Norvégiának,mondván ott nincs orvosképzés.Pedig van.Norvégiának olaja van.Nekünk állítólag fantasztikus tehetségünk,szürkeállományunk.Teljesen logikus tehát,hogy csökkentjük a tankötelezettség korhatárát,az egyetemi helyek számát.40 év alatt bizonyította az állam alkalmatlanságát,de most újraállamosítják az iskolákat.Költsük inkább a kevés kis pénzünket stadionokra,állami vállalatokra.

Vinnie Jones 2012.12.07. 12:50:41

A diplomas hulyegyerekek tomegei nem lehetnek megoldas a tarsadalmi problemakra. Ezen tomegdiplomas idiotakat angliaban az oket megilleto helyre teszik: mosogatnak...:) jelen viszonyok kozott meg a 10.000 ingyen hely is soknak tunik. Senki nem varhatja el a tarsadalomtol, hogy kb 100.000 kis drogos gecit evente babusgasson...

fizetekmegegysort 2012.12.07. 12:55:03

@dr. Wilbur Swain: ezért aztán logikusan elvárták Gyurcsányéktól, hogy ugyanazt tegyék kormànyon mint ellenzékben, különben hazaárulóztak, nemzethaláloztak, hazugoztak...ez ment nyolc évig. Akkor most nekik miért is bocsájtjuk meg ilyen természetes módon, hogy nem azt teszik amit nyolc évig nyomtak orrba-szájba? Leegyszerűsítve: amiért Gyucsány hazug hazaáruló, ugyanazért Viktor ügyesen politizàló szakember lett? Nem mintha Ferit bírnám, de ahhoz, hogy így nézd a dolgokat, mennyire kell Viktor seggében lenni?!

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 12:55:07

@dr. Wilbur Swain:

"azt viszont naivság feltételezni, hogy valaki ugyanúgy politizál ellenzékből és kormányon is"

Erre csak egy dolgot tudok válaszolni: ezek szerint az "elmúltnyolcévezés" és a "Gyurcsány hazudik!" csak üres frázis, hiszen az mszp és GYF sem tett mást, csak másként politizált kampányban mint kormányon, igaz?

Baromság. Tudjuk, hogy nem így van. A demokráciában az (lenne) a szép, hogy a hatalom számonkérhető.

Választóként jogom van naivnak lenni, jogom van ahhoz, hogy csodálkozzak, ha egy poltikai párt merőben mást mond valamiről most, mint korábban.
Persze, a cél más: akkor a hatalom megszerzése, most a megtartása.
Jogom van ahhoz is, hogy ne nézzen az aktuális hatalom teljesen hülyének (vagy félázsiainak - Árpád vezérünk, ha hallaná ezt, haj!) és leginkább jogom van ahhoz is, hogy az utolsó percben döntsem el szavazok-e, s ha igen, kire és miért.

Pszt! 2012.12.07. 12:56:25

Ez a majom pozitív dolgokkal nem tudott bekerülni a tortenelemkonyvekbe, így a másik utat választva a 21.század legmocskosabb európai diktatora címre pályázik!

igazi hős 2012.12.07. 12:58:41

@Wallstreetbull: 1. Orbán épp a forradalmár köpenyét viseli. 2. Egy forradalmár semmiképpen sem nevezhető konzervatívnak. 3. Ha a szavaitól eltekintünk (hisz inkább a tetteinek higgyünk), akkor sem a hagyományok és értékek mentén építkező államférfi képe tűnik elő, hanem a kisgyereké, aki szétrúgja a másik homokvárát, ha az magasabb mint az övé.

dr. Wilbur Swain 2012.12.07. 13:00:13

@fizetekmegegysort: nem állítottam sem egyiket, sem másik, így a végkövetkeztetésed sem veszem magamra
@De hol van Columbo felesége?: így van, ezekhez mindenkinek joga van (bár ezzel az utolsó perccel nem feltétlenül értek egyet, két hét nem olyan nagy idő)

2llkedő 2012.12.07. 13:02:20

@dr. Wilbur Swain: "azt viszont naivság feltételezni, hogy valaki ugyanúgy politizál ellenzékből és kormányon is"

Aki "Á"-t mond, mondjon "B"-t is?
Ha valaki számára az ország érdeke a fontos, akkor bizony olyanokat kell mondania ellenzékben, amit kormányzati pozícióban is vállalni tud.
Nem az üléspont határozza meg az álláspontot!

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 13:03:30

@Csetepaté márki:

Azért az USA-hoz mérni kis hazánkat, elég merész példa és nem is állja meg a helyét. Szerintem...

Más ország (több állam szövetsége), más (politikai)kultúra, más demokráciafelfogás, más gazdasági erő, jóval több és mobilabb lakos, multikulti összetétel...sorolhatnám.

Ott sem megy minden jól, ez igaz, de fejlettségben fényévekkel előttünk járnak.
Az amerikai egyetemek tele vannak valós ösztöndíj programmal és a jobbak (akik a világ TOP 50-ben is benne vannak) a piac törvényei szerint joggal szednek pénzt a tudástranszferért.

dr. Wilbur Swain 2012.12.07. 13:04:14

@félázsiai 2llkedő: erre nem volt példa az elmúlt húsz évben, minden pártnak csak a hatalom megszerzése/megtartása a célja

Sir Galahad 2012.12.07. 13:05:08

@campobaszo: Ha majd kiderül,hogy az állam - ígéretével ellentétben - nem vállalja át a diákhitel-törlesztést, ill. nem ad adókedvezményt, jogos lesz a hiszti. De most?

2llkedő 2012.12.07. 13:06:43

@dr. Wilbur Swain: A pártoknak mindig is ez a céljuk. Viszont nem mindegy, hogy ezt milyen eszközökkel oldják meg.
Tudják-e vállalni azt, amit korábban tettek, mondtak? Itt nem a választási kampányról van szó.

Sir Galahad 2012.12.07. 13:07:07

@fizetekmegegysort: Nem olvastad el, amit írtam, így leírom még egyszer... a példádban említett olasz szakosnak NEM KELL FIZETNI, a diákhitel törlesztése meg a fent említett módon megy majd. Mi nem volt érthető?

windex 2012.12.07. 13:12:18

@VinnieJones: te nem vagy képben. a jelen gondoktól pedig fényévekre vagy. diplomád sincs, ugye? :-)

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.07. 13:12:52

ELég uncsi post. Persze igaza van, csak annyi post jelent meg erről, a hülye index miért ezt a közepest emelte ki?! Ja, mert hülyék.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 13:13:06

@dr. Wilbur Swain:

"bár ezzel az utolsó perccel nem feltétlenül értek egyet, két hét nem olyan nagy idő"

Másként látom.
Idemásolom régi nyünyükémet, kérlek olvasd el és gondolkodj el rajta.

****

Gondolatkísérlet a kedves vevőről, a boltosról és a jégkrémről...

A bolt előtt még nem tudod, hogy veszel-e jégkrémet (narancsos?, szegfűs?, zöldmoszatos?, stb...) de ezt amúgy is a bolt előtt, kint kell regisztrálnod (korábban, mert a boltos így dönt).

Nem regisztrálsz, mert bár van rá pénzed, akkor éppen nincs kedvedre egy jégkrém se (se narancsos, se szegfűs, se zöldmoszatos).
Aztán a regisztráció lejárta után egyszer bemész a boltba és bent mégis úgy érzed: "Húúú, de megennék egy jégkérmet (mondjuk narancsosat), nyami!", de már nem vehetsz (hiszen nem regisztráltál erre korábban), így jégkrém nélkül távozol).

Ha nem regisztráltatanak előre, akkor a boltban a fagyishűtőnél is dönthetsz, (sőt, még a pénztártól is visszafuthatsz, amíg nem fizetsz), hogy mégis veszel jégkrémet.

Mikor jár jól el egy boltos: ha regisztráltat, s így egy jégkrém eladása utáni haszonról vélhetően sok esetben lemond, vagy ha nem regisztráltat, s így van esélye, hogy minden kedves vevő, aki megkívánja, egy jégkrém megvásárlásával hozzá járuljon profitjához?

Ugye, nem kell mondanom: a bolt az állam, a jégkrém a szavazatod, a pénzed a szavazati jogod, a boltos profitja pedig az a társadalmi hasznosság, hogy a szavazók igen nagyszáma szavazhat, ergo a végső eredmény szélesebb társadalmi véleményem nyugszik, legitimitása igen erős.

Alapesetben még nem találkoztam olyan boltossal, aki regisztrációhoz kötötte volna, hogy vásárolj nála jégkrémet, ha egyébként van rá pénzed. Ezt ugyanis profitja bánhatja...

***

Tegyük hozzá:
az a szavazat, amit egy megrögzött fideszes vagy mszp-s szavazó húz be zsigerből (mert ő már most tudja, hogy regisztrál és kire fog szavazni, ergo ő kvázi tudatos szavazó a néphit szerint) UGYANANNYIT ér minden tekintetben azzal a szavazattal, amit egy perccel urnazárás ellőtt dob be egy addig hónapokat agyaló, vagy csak pillanatnyi benyomás, érzés alapján döntő, a néphit szerint nem tudatos szavazópolgár.

fizetekmegegysort 2012.12.07. 13:15:55

@Sir Galahad: ok, akkor hivatkozd be a törvènyt, ami garantálja azt amit állítasz, aztán azt is, ami garantàlja, hogy az adott törvényt nem vonják egy tollvonással vissza. Tudod, azokról beszélsz îgy, akik a MANYUP lóvét gondolkodás nélkül vitték.
De hidd el, nem akarlak meggyőzni. Ha Te nyugodt szívvel arra buzdítod a gyerekedet, hogy vegye csak fel a diákhitelt, mert Viktor bácsi megígérte, hogy nem kell visszafizetni, tedd. Az adós rovátkában a szerződèsen nem GSZA és nem Viktor neve fog szerepelni, hanem a gyereké. Ha Neked GSZA szava garancia sok millàra, az a te dolgod.

Wallstreetbull 2012.12.07. 13:17:52

@dr. Wilbur Swain: Vigyázz ! A Fidesz-propaganda szinonímájaként az "észérvek" szót használni egy súlyos betegség kezdetének a szimptómája lehet ! :)

windex 2012.12.07. 13:19:08

@campobaszo: egyetértünk :-) ráadásul a "ne képezzünk orvosokat norvégiának" szemlélet képviselői rövidlátó idióták: az orvosokat nem norvégiának képzik a magyar iskolák. az, hogy oda mennek, azért van, mert az inkompetens, ostbán rövidlátó, pénelkúró (nem helyére költekező) politika ellehetetleníti őket - hiszen ki akarna idegenben plusz küzdelmekkel, elszigeteltséggel és gyökértelenséggel élni kicsit jobban? az, aki ezt a saját közegében (otthon, hazájában, kinek mi tetszik) nem teheti meg. ugyanis mérleg van: a fenti ostoba mondat azt felételezi, hogy az orvoskat, mint a turmixgépet, legyártják, vagy mint a vakvezetőkutyát, kiképzik, önmaga nemigen tesz hozzá semmit. pedig míg valaki orvos lesz, az negy terhet - anyagit és mentálisat - jelent neki is, a családjának is. grrrr, hányok az idegtől! korlátolt barmok

fizetekmegegysort 2012.12.07. 13:20:16

@Sir Galahad: és te felvennél úgy öt millát, hogy ha mégse fizetik vissza helyettem, majd jól hisztitek?

Wallstreetbull 2012.12.07. 13:21:02

@Sir Galahad: "Igen, tudok linket a 4%-ra"
Nem tudtál. A linkben 4-12 %-ról van szó.
Bocsi.
És egy szó sem arról, mi van, ha az illető munkanélküli lesz !

Wallstreetbull 2012.12.07. 13:27:28

@Sir Galahad: Az állam jelenlegi vezetői már annyiszor b*szták át ennek az államnak a polgárait (sőt, ebben a témában kifejezetten látványosanés pofátlanul !), hogy a "hiszti" nemhogy jogos, de az egyetlen ésszerű reakció !

windex 2012.12.07. 13:35:00

@Radio Silicon: magyarország olaja a szürkeállomány - üzletileg sikeressé tett gyógy- és ásványvízfelhasználás (gyógyfürdők, gyógytorna), a részben ezt is felhasználó egészségügy, (ami persze nem kötelezően a hazai betegek szociális ellátásába merül ki, vagyis gazdag külföldi fizet, hogy itt gyógyuljon, csak olyan környezet, marketing és tudatos stratégia kell hozzá), például a debreceni reptér nyitása előtt a debreceni fogorvosok már hetekkel osztogatták egymás közt a skóciából, hollandiából, németországból érkező pácienseket, de a számítástechnika, kutatás-fejlesztés, képző- ipar- színházművészet, turizmus, szóval ez mind jó terep. csak nem az belterjes szerencsétlenkedéssel kellett volna elbaszni a rengeteg időt és pénzt, hanem kitalálni a célokat, és aztán meg is valósítani. aztán már csak dolgoznia kell azoknak, akik ezeket tanulják (!) és mindenki boldog. de ilyen a kamikaze oktatáskezeléssel lófasz lesz itt, nemhogy tudás, úgyhogy hála a focira, és e-onra agitprop érdekek miatt óriási összegeket elkúró kormánynak, jöhet a hetedik mennyország :-)

windex 2012.12.07. 13:48:13

@Sir Galahad: az előző kormány tandíjára mutogatni akkor van értelme, ha azt is odateszed, mennyi is lett volna. javíts ki, ha rosszul emlékszem, de valami nevetséges 3000 forint alatti összeg lett volna, nem is tudom, szemeszeterenként? vagy tanévenként? szóval a fideszes halálhörgés, hogy a tandíj nemzethalál, ennek fényében nevetséges agitprop volt, kizárólagos célja a másik oldal ekézése. és nagy különbség, hogy az akkori tandíj bevezetése mellett nem lett volna elvonás, a mostani meg azért merül fel tandíjproblémaként, mert elvonják a pénzt az oktatásból, vagyis akkor aki az oktatásban dolgozott, az nem járt volna rosszul, a diákok sem igazán, mert annyi pénzt egy jobban sikerült szonbat este elittak, a mostani akció pedig sok dolgozót megfoszt a munkájától, egészében letérdelteti az oktatást, elitistává teszi - ami jéghideg cinizmus így, mert nem az állami intézményeknek kellene elitistának lennie, hanem a mellettük működő magánegyetemeknek. honnan is ismerős ez, nem a rothadó kapitalista nyugatról vajon? ahol ember az embernek farkasa? :-)

vasgyuszi 2012.12.07. 13:49:49

@Alkibiadesz: "A korábbi- 2008-as - megnyilvánulásaiból egyértelmű, hogy Orbán tisztában van azzal, hogy mostani tervezet társadalmilag káros. Mégis ezt tervezik. Mi ez, ha nem szimpla gonoszság???"

Hát nem szimpla gonoszság, hanem vegytiszta hazaárulás, amiért a gumicsiz´mas paraszt által favorizált helyeken akasztás jár! Amúgy is egy gerinctelen féreg, de így arconfosni magát, hogy nincs, aki meglincselné érte, hát ez nem semmi. Tiszta kabaré.

vgab 2012.12.07. 13:50:54

@Wallstreetbull: Még az sem kell, hogy munkanélküli legyen, elég ha kiteszik az egyetemről, mert pl. nincs elég kreditje. Akkor azonnal perkálni kell. A komolyabb szakokon ez egyáltalán nem ritka és ez nem csak a gyengéket tarthatja vissza a jelentkezéstől, hanem bárkit, aki nem elég magabiztos. És Orbán nagyon jól látta: a szegényebbek gyerekei már gimnáziumba sem fognak menni, mert minek.

windex 2012.12.07. 13:51:53

@Sir Galahad: ja, nem mellesleg, mi az hogy "hallottam, giró-szász azt mondta"?! a balog meg azt mondta, hogy az alsóbb szintű oktatás átvételével nem járnak elbocsátások. és már most tudni lehet, melyik iskolában hány tanártól akarnak megszabadulni. ennyire nem lehetsz naiv, hogy bedőlj a parasztvakításnak! vagy igen? tényleg? :-)

Vinnie Jones 2012.12.07. 13:56:59

@windex: te egy buta, primitiv rosszindulatu diplomas hulyegyerek prototipusa vagy... orulok, hogy a tarsadalom szamlajara mar nem szaporodtok koordinalatlanul...:) ezt nem a diplomam mondja, hanem a gyakorlati es nemzetkozi tapasztalatom... ahahah

windex 2012.12.07. 13:59:50

@lobaszopiatej: szűklátókörű és nagyon rövidlátó (kb. - 7 dioptria) nézetek, a tervgazdaság korának terméke

Dolgozónép 2012.12.07. 14:02:21

Jó magyar szokás szerint a fidesz-trollok közbeavatkozásával a vita megint félrement. Pedig a lényeg a következő: Orbán a magyar arisztokrácia hadüzenetét küldte el a népnek, mely így szól: mostantól mindegyiktek ott marad, ahol van. Nincs többé fölemelkedés, a fiú ugyanaz lesz, mint az apja volt: szolga. Ha kussol és szolgál, kap annyi morzsát, hogy éhen ne vesszen. De többet nem. Ez maga a feudális restauráció, barátaim. Nem (csak) a kormány a mi ellenségünk, hanem ti mindannyian, vérszívók, "magyar nemesek" és egyéb, élősködő gazemberek. De ne legyetek nyugodtak, mert ami következik, azt ti sem fogjátok élvezni...

fizetekmegegysort 2012.12.07. 14:03:34

@windex: Szerintem az még a Bokros-féle tervezet volt. Én valami néhány tizenezres éves díjra emlékszem, és ne felejtsük azt az apróságot, hogy annál a tandíjnál szociális és tanulmányi alapon (együtt) lehetett ösztöndíjat kapni, és a befolyt összeg az intézmènyekhez vándorolt volna vissza.
A jelenlegi csak tanulmányi alapon ad tandíjmentességet, tehát az eleve jobb szociális helyzetben lévőket támogatja (ugye nem kell elmagyarázni kinek könnyebb felvételire készülni, az elit gimiből jövő budai egykének, aki néhány külföldi nyelvtanfolyammal és különórákkal támogatott, vagy a borsodi kis faluból városi gimibe naponta ingázó szegény gyereknek, aki még otthon is besegít a háztájiba?). Magyarul pont az fog ingyen tanulni, akinek eddig is megvolt minden anyagi lehetősége a felkészülésre, és az veszi majd fel a hitelt, aki hátrányosabb helyzetű. Nyilván lesz néhány szuperzseni kivétel, de a rendszer többnyire mélyíti a társadalmi szakadékot. Pedig az oktatás egyik lényege pont az lenne, hogy esélyt adjon.

windex 2012.12.07. 14:03:44

@VinnieJones: pech, nics diplomám :-) és sosem éltem a társadalom számláján, még ha orvos kellett is, azt is megoldottam magánpraxisban, sose igényeltem munkanélküli, se semmilyen segélyt. látod, az élet ilyen, amíg te sztereotíp vonalak mellett próbálsz tájékozódni, a való életben minen máshogy van. és persze rosszindulatú se vagyok, csak látok, tájékozódj, mielőtt ítélsz, akár rólam, akár a fennálló problémákról fiatal barátom, csókoltatlak :-)

windex 2012.12.07. 14:06:31

@fizetekmegegysort: na, ezt mondom, nem emlékszem pontosan az összegekre, de az akkori cucc összességében sem tűnt vállalhatatlannak, ezt mint két gyereket pályára engedő szülő mondhatom. amit utána írtál is ezt látszik alátámasztani, de ha mégsem, akkor sincs egy szavam se, mert igaz

napról napra 2012.12.07. 14:06:43

@Sir Galahad: Köszönjük a cikket! De jobb lenne valami jogszabály, mert ez a cikk januári és azt írják, hogy szeptembertől felvehető. Gondolom, akkor ennek mára már a jogszabályi háttere is megvan. Köszönöm előre is!

windex 2012.12.07. 14:10:43

@VinnieJones: jaj, most olvastam a nemzetközi tapasztalatodat! csak nem külföldi étteremben mosogattál te is? hadd kérjek bocsánatot, ugye, nincs harag? :-) a hülyegyereknek örülök, ha annak látszom, az többszörösen is jó: részben a hiúság végett, hogy ilyen fiatalnak tartanak, részben meg mert az nagyon jó, ha az ostoba emberek azt hiszik, hülyébb vagyok, mint amilyen :-) bearanyoztad a napomat!

fizetekmegegysort 2012.12.07. 14:16:27

@windex: igen, igen, én is úgy gondolom, az egy jóval vállalhatóbb verzió lett volna.
A mostani nekem azért gáz, mert olyan érzésem van, hogy:
- fiúk, kivonjuk az oktatásból a lóvét, hogy jók legyenek a tervszámaink
- aztán bevezetjük a tandíjat, de férőhely csökkentésnek hívjuk
- az egészet az Államkasszába irányítjuk, majd Laliékon keresztül kitalicskázzuk az országból
- a Bandi közben megszellőzteti, hogy a Diákhitelt nem kell majd visszafizetni mert megtámogatjuk
- ha bukunk 2014-ben, akkor fájjon a kamattámogatás meg az ígéreteink miatt az utódunk feje
- ha nem bukunk majd ráfogjuk az eu-ra, IMFre, világgazdasági helyzetre, és aszongyuk, bocs, mègse tudjuk ezt átvállalni

lobaszopiatej 2012.12.07. 14:27:55

@windex: "@lobaszopiatej: szűklátókörű és nagyon rövidlátó (kb. - 7 dioptria) nézetek, a tervgazdaság korának terméke"

Konkrétumok? Érvek? Mely állításom alapján hülyézel le?

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 14:30:57

@windex:

"pech, nics diplomám :-) "

Az észt és az intelligenciát nem diplomában mérik.
Neked meg ezekből bőven van.

Peches pedig akkor lennél, ha diplomád lenne, de fentiek nem.
;-).

windex 2012.12.07. 14:31:57

@fizetekmegegysort: még ha optimista vagyok, és a kitalicskázás nincs is a tervben, az egész egy rettenetesen ostoba (oktatás, kultúra megfojtása? nooooormális? az kihat mindenre!) dolog. és ugye miközben megértem, hogy az adósságcsökkentés miatt gatyamadzaghúzás a program, miért kell az ellentmondást, a foci és államosításmilliárdokat elúszni látnom?! miért a hülyeségre, meg az önös politikai érdekre megy a zsé, ami ráadásul messze nem lesz olyan kedvező - mennyivel lesz kisebb a gázszámla? 35 ezer helyett lesz 32 ezer télen? viszont szavazáskor lehet vele mellet verni. csak tudnám, tényleg ennyire seggek az emberek, hogy ezt beszopják? és rájuk fognak szavazni, mert 3 rugót adtak a gázszámlámhoz, ami ennél a nagysángrendnél érzékelhetetlen? és persze tudjuk, hogy időzített bomba, mert már most is a piaci ár alatt fizetünk. és elvárják a hálát, bmeg! miközben ássák a sírunkat. félreértés ne legyen, nem vagy se maszop, se fidesz párti, csak látom, hogy bármi párt legyeen, ha látszatpolitizál, és visszaél azzal, hogy sokan nem rakják össze a részleteket, akkor azt hívhatják bárhogy, úgy élem meg, hogy személyes ellenségem :-)

windex 2012.12.07. 14:35:10

@fizetekmegegysort: bocs, elgépeltem:

"nem vagy se maszop, se fidesz párti"

helyesen:

nem vagyok se maszop, se fidesz párti - kiegészítés: a magam oldalán állok, a harmadik pólus vagyok :-)

fizetekmegegysort 2012.12.07. 14:43:26

@windex: ha már csökkentés: tegnap egy épületgépész haverom kiszámolta, hogy ebből a gázár-csökkentős buliból 40 ezer lakást lehetne évente szigetelni, így jelentősen csökkentve a fűtés költségeit, munkát adva (ezáltal adóbevételt és fogyasztást generálva) nem kevés halódó építési vállalkozónak....
Hasonlóktól mászok én is falra, mint te. :( és nem vagyok se fideszes, se maszopos. :) józan észt és szakertelmet (gazdaságit) támogatnék, ideológiák nélkül.

windex 2012.12.07. 14:43:56

@lobaszopiatej: pontosítsunk, nem hülyéztelek le, távolról sem gondolom ezt. de a kommentelt véleményed azt mutatja, hogy magadévá teszed a központilag tervezettséget, pl a jogászképzés esetén. tiszta tervgazdaságbeli szemlélet. bővíts a látókörödön, lásd, hogy a társadalom működik, és ha az állam túlságosan - pláne paternalista + tekintélyelvű hatalomként - beavatkozik, azzal inkább árt, mint használ. már azzal is, ha elhiteti az olyanokkal, mint te is, hogy jó, ha így gondolkodnak.
a jogászképzésről pedig: nem valóságszerű az a szemlélet, hogy aki jogásznak tanul, az is lesz, és ez felesleges. a jogi egyetem elvégzése elsősorban kulturális, műveltségi hátteret ad, ezért is lesz sok jogot végzett emberből, tanácsadó, közszolga, újságíró, nyomozó, stb. vagyis a társadalom felszívja azokat, akik jogot végeztek. ha pedig túl sokan végzik el a jogot, de nem a szakmájukban - de még a közelében se - helyezkednek el, az se baj, mert egy kulturáltabb, mondjuk kertész, vagy asztalos, vagy munkavédelmi szakember jobb, mint egy tahó. nemde?

ha pedig bántó lett volna az előző hozzászólásom, ezúton kérek tőled elnézést :-) béke, barátság, eszmecsere

windex 2012.12.07. 14:47:23

@fizetekmegegysort: józan ész, gazdasági és nem gazdasági szakértelem, humanizmus, előrelátás, az emberek emberszámba vétele, méltóságuk tiszteletben tartása, a kultúra ápolása, az országot építő emberek szakmai véleményének kikérése jellemezne egy bármilyen párti, de jó kormányt. hát itt ilyen még nem volt. szomorú vagyok és kedvetlen. és nem azért, mert gatyamadzaghúzás a program

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 14:49:46

@lobaszopiatej:

Véleménydhez két pontban is hadd tegyek hozzá valamit.

" jogászok. Nehéz szak, szükség is van rájuk, csak éppen nem ilyen sokra."

Jogász.
Állítólag nem olyan durván nehéz szak, persze, kell hozzá ész, de legfőképp: kitartás, hogy értelmezve tudd végig olvsani mindazt a könyvhalmazt, amit tantárgyként feladnak. Jogász barátaimtól hallom ezt, így az infó nem saját tapasztalat.

Hogy mennyi jogászra van szükség?

Ha kis hazánk kormányának az lenne a víziója, hogy Budapestből/Győrből/Szegedből/Miksolcból/Debrecenből/Pécsből regionális jellegű, de nemzetközi tudásközpontokat hoz létre, számos cég letelepedését forszírozza és nem a szalagmunka típusú társadalmat preferálja (mert sajnos inkább ez látszik), akkor hidd el, igen sokra lenne szükség: még közgazdászból is.
E magyar városok lehetnének valós országrégiós központok (ne feledjük, egyetemi városok), ami vonzaná a könnyűipart és a szolgáltató cégeket is. Nőne a foglakoztatottság, a GDP, a turizms, nem sorolom: számos jó hatása lenne.
Látsz ilyen irányú, komoly és átgondolt fejlesztésre bárminemű jelet? Ugye nem. Ezért annyi jogász lesz, amennyit az egyre fogyó magyar cégel és leányvállalatok és a privát szféra felszív. Zéró progresszivitás.

"Ami biztos, muzsikusokat/szónokokat/philosophereket nem szabadna (vagy csak kiemelten 1-2 tehetségesebbet) államilag támogatni. "

Épp most van az, hogy 3 magyar világhírű zenész is Grammy-díj várományos.
Seattle-ben (Bruce Lee nyugszik eme ény-amerikai városban) évente 2000 nagversenyt adnak - óriási a turizmus. Vagy mondjuk Salzburg, Bécs. A zene (a kultúra) az egyik legnagyobb turista vonzerő, és akik erre kíváncsiak, azok költenek is.

Nem szabad jelentősen megvágni a bölcsész, vagy humán jellegű értelmiségiek számát, nem tenne jót a közéletnek, a tudomáyos életnek. Vannak olyan területek, amik működése csak nagyon áttételesen forintosítható, de nagy szükség van rájuk, hogy a most felhalmozott tudást legyen elegendő tudós, aki tovább viszi.

Ott, ahol sok mérnököt, biológust és informatikust képzünk, mert ebből jön a GDP, ugyanúgy szükség van bölcsészekre, művészekre is. Nem lehet köztük nagy űr, ez igen rossz irányba terelné a társadalmat. A tudományágak között van némi korreláció, nem szabad szakbarbárosodni.

windex 2012.12.07. 14:50:13

@De hol van Columbo felesége?: nem bíznám el magam, mert több nálam okosabb, jobb életet élő, akár alkotó, teremtő, tanító embert ismerek.

a "pech" nem magamra vonatkozott, hanem kritikusomra, aki arra következtetett, hoyg diplomás vagyok, és ez volt az általa gyakorolt, rám irányuló leszólásának vezérfonala :-) hehe

köszönöm a jó szót!

kzoltana 2012.12.07. 14:52:03

Kósa Lajos biztosan nem plagizált a diplomamunkájában, az egyetemet pedig ingyen NEM végezte el, bár 5 évig járt oda tandíjmentesen.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3457_a_batrak_igazsaga

lobaszopiatej 2012.12.07. 14:52:25

@windex: értem, köszönöm a kifejtést.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 14:55:43

@windex:

Az én kommentem se neked szólt ám!
De jó kedéllyel írtam és nagyon szívesen.

windex 2012.12.07. 15:04:15

@lobaszopiatej: természetes, megérte, ha nem marad benned keserűség. én köszönöm, hogy lehetőséget kaptam korrigálni

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.07. 15:06:23

Az felettébb vicces lesz, ha csupa keresztény-konzervatív, fidesz-seggnyaló, apuci-anyuci jó káder volt típusú fiatal jut majd be az államilag finanszírozott helyekre és kötődik röghöz egy életre a hallgatói szerződéssel.
Jót fognak rajtuk röhögni azok nyugatról, egy zsíros állásból, akik kiköhögték a tandíjt.

lobaszopiatej 2012.12.07. 15:06:52

@De hol van Columbo felesége?: "Nem szabad jelentősen megvágni a bölcsész, vagy humán jellegű értelmiségiek számát, nem tenne jót a közéletnek, a tudomáyos életnek."

Itt az a gond, hogy ehhez kicsi az ország.
El kellene dönteni, hogy most akkor
- stadionokat építünk
- nyugdíjat emelünk
- kisebbséget integrálunk
- olimpikonokat nevelünk
- nagy létszámú demokráciát tartunk fenn (mint ma)
- "ingyenes" eü-t
stb...

Ehhez képest az említett végzettségű ismerőseim pályaelhagyók és a béka segge alatt keresnek (= vegetálnak).
Az általad említett szakmák pl. dugig telítettek. Lehet itt művészeket nevelni, de kérdés mennyi az annyi. Beszéltem már művésszel akinek nem az egyetem elvégzése volt probléma hanem kikerülni és megtapasztalni a csóróságot.
Egy biztos: ha mindent akarunk, a görögök sorsára jutunk.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.12.07. 15:14:25

@lobaszopiatej:

Köszönöm a választ - amiben ki is mondtad a valót: el kell dönteni, hogy mit akarunk.

Tudásalpú, progresszív társadalmat (annak minden hibájával, de benne a lehetőséggel, hogy ettől jobb lesz,
vagy szalagmunkás-alapú társadalmat, benne zéró jövőképpel a tömegek számára.

Ne csak a felsőoktatásra gondolj, egészében kezeld au oktatást, már az óvodától (hiszen az is oktatási intézmény)

Támogatom a tandíjat, de nem így, ahogy most tervezik. (éles vágással, időben, pénzben, lehetségben).

Sir Galahad 2012.12.07. 16:52:19

@fizetekmegegysort: Nem garancia, s ha nem így történik, ahogy most megígérték, akkor lesz ok verni az asztalt. Én is fogom. Mondom, akkor.

Sir Galahad 2012.12.07. 16:53:55

@windex: Neked is azt tudom mondani, hogy ha kiderül, hogy GSZA nem mondott igazat, jogos lesz a felháborodás. Most nem az.

Sir Galahad 2012.12.07. 16:57:01

@Wallstreetbull: A korábbi vezetői is rengetegszer átbaszták, meg a későbbiek is át fogják. Én egyszerűen azt mondom, korai az ítélet. Ez olyan, mintha GYF őszödi beszéde ellen már akkor tüntettek volna, mikor még fel se ment a pódiumra beszélni.

windex 2012.12.07. 17:37:51

@Sir Galahad: a felháborodás nagyon jogos, mégpedig nem GSZ mondata miatt, hanem az ostoba, szűklátókörű, jövőgyilkos és végtelenül cinikus rendelkezések miatt. nem mellékesen láthattuk, hogy ebben a táborban sem beszélhet senki a maga szakállára, itt kórus van, egy dirigenssel. következésképpen ha a kórus egyik, majd másik, majd többedik tagja megbukott, hogy a hazugság bűnébe esett, akkor GSZ se mondhat igazat. és a legkevesebb, hogy eleve jogom van kételkedni. és jogom van elvárni, hogy bizonyítsa az igazát a politikus, ne én előlegezzem meg a bizalmat. nem is értem, te miért kardoskodsz mellette, hacsak nem alapelv nálad, hogy csak akkor döntesz, ha kősziklányi bizonyíték áll rendelklezésre pro, vagy kontra, addig tartózkodsz. ha így van - és ezt csak te tudhatod - akkor tiszteletem, ettől függetlenül én kételkedem, nem baj, ugye?

fizetekmegegysort 2012.12.07. 17:49:19

@Sir Galahad: igen. Jó néhányan így adtuk nekik a nyugdíjszámlán félretett pénzünket is, hogy 2012-től lesz egyèni számlánk. Nincs. Mire is mennék most az asztalveréssel? És ha már sokszor bizonyították, hogy kamuznak, és mégis arra biztatom a gyereket, hogy vegye csak fel a hitelt, majd meglepő módon nem vállalják át, akkor a gyerek mire megy az asztalveréssel? Aki a szavukban bízva felveszi a diákhitelt, abban bízva, hogy majd átvállalják, nagyobb hazárdjátékos mint egy devizahiteles.
Nem beszélve arról, hogy ha mindez mégis megvalósulna a végén többe kerül az adófizetőknek, mintha maradna a nem fizetős rendszer, mert a kamattámogatàs és a visszatérítés együtt vagyonokat visz el.

Vinnie Jones 2012.12.07. 17:58:45

@windex: butuska! Figyi, ha meg ahhoz is hulye voltal(vagy), hogy a tomegek szeles reszere elerheto diplomat megszerezd, akkor skera szepen oda ahol a hozzad hasonlo pronyo prolik ragjak a gumicsontot. AZ OLYan buta es muveletlen kiskocsogok tomegei miatt azon sem csodalkoznek, ha csokkentenek az internetezok hozzaszolasait a forumokon... ami nem megy, ne eroltesd. Kicsirigo vagy te ahhoz, hogy barki is komolyan vegyen...;)

Sir Galahad 2012.12.08. 09:56:19

@windex: Nem baj, dehogy. Lehet azt mondani, hogy a másik akármit is mond, úgyse hiszem el. Azt is aláírom, hogy amikor a másik oldalon politikus áll, van okunk kételkedni a szavában, hiszen ez a kormány, meg az előzőek is, nem egyszer verték már át az embereket. Csak így nincs értelme vitatkozni, beszélgetni.

windex 2012.12.08. 18:29:22

@VinnieJones: ajjaj, már megint, megint mellélőttél, pedig hiszek neked, biztos okos vagy :-) diplomára sose hajtottam. hogy a pronyó prolik hol rágják a gumicsontot, nem tudom, de nem is tarozik rém, az nem az én táborom, bármennyire is szeretnéd. az internet meg oylan, hogy még te is beleférsz. baj ez? szerintem nem, láhatjuk, milyen színes a világ. végül mivel én sem veszem komolyan magam, nem várom el senkitől, jó az nekem úgy, ha nem vesznek komolyan :-) de remélem, te se gondolod magadról, hogy téged komolyan lehetne venni, pedig az ítéletedből úgy néz ki, hogy nagyon vágysz rá. talán egyszer majd a mikulás ezt hozza neked ajándékba, ha felnősza feladathoz, és komolyan vehető gondolatokat tudsz produkálni. bizakodom, kicsirigó testvérem ;-)

windex 2012.12.08. 18:32:39

@Sir Galahad: azért nem hiszem el, amit a politikusok mondanak, mert olyanok az előzmények. tettek róla, megtanították, hogy nem lehet hinni nekik. de mert ők ilyenek, attól nekünk még nem értelmetlen, ha beszélgetünk. az eltérő álláspontok, érvek, árnyalják azt, amit én gondolhatok, és viszont
süti beállítások módosítása